Ava-BV

Is er eigenlijk iets te doen aan optrekkend vocht?

Geplaatst op

Optrekkend vocht wordt ook wel eens opstijgend vocht genoemd. Met optrekkend vocht wordt water bedoeld dat door de zogenaamde capillaire werking in poreuze materialen als bijvoorbeeld steen en beton omhoog trekt. Het is een gegeven dat optrekkend vocht zorgt voor vochtige muren aan de binnenkant van de woning. En daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten.

Vochtige wanden kunnen niet afgewerkt worden met een pleisterlaag of behang

Optrekkend vocht komt in de meeste gevallen voor in kelders. Toch kan het zeker ook in het zicht en dus boven het zogenaamde maaiveld zichtbaar worden. De problemen zijn dan niet te overzien. Zo kun je vochtige wanden bijvoorbeeld niet afwerken met een leuke pleisterlaag of behang. Ook staan vochtige wanden synoniem voor schimmelvorming. Dit kan weer zorgen voor een ongezond leefklimaat binnen jouw woning. 

Er is wel degelijk iets aan dit probleem te doen

Optrekkend vocht is prima te voorkomen en voorkomen is nog altijd beter dan genezen natuurlijk. Zo kun je rond de maaiveldhoogte een aantal lagen meteen met speciale stenen die geen water op kunnen nemen. Aan de metselspecie voor deze lagen wordt tras toegevoegd. Mocht je nou te laat zijn en is er al sprake van optrekkend vocht, dan kun je dit probleem ook nog steeds prima oplossen., Zo kun je een verdampingsproces in gang brengen om zo vocht uit de muren te laten verdwijnen. Verder is er een speciale vloeistof beschikbaar die in de muren geïnjecteerd kan worden. Na uitharding zal er geen vocht meer doorgelaten worden 

Er kan ook sprake zijn van lekkage aan bijvoorbeeld het dak

Natuurlijk kan er ook op een andere manier sprake zijn van vochtige wanden. Denk in dat kader alleen maar eens aan de schade die kan ontstaan als sprake is van een (ernstige) lekkage bijvoorbeeld. Vocht komt dan bijvoorbeeld via het dak binnen en ook dan kan schade ontstaan. Een ding is zeker, niemand zit te wachten op vochtige muren. Ontdek je dat hier wel eens sprake van kan zijn, aarzel dan niet en raadpleeg meteen een specialist Dat is dan het beste wat je kunt doen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is onze missie om onze lezers te inspireren aangaande het inrichten van moderne binnenruimtes. Zakelijke en residentiële panden hebben veel baat bij een moderne inrichting.

Contactgegevens

Via info @ ava-bv.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden