Ava-BV

Tips voor het onderhoud van uw brandblussers

Tips voor onderhoud brandblusser

Geplaatst op

Een belangrijk onderdeel van brandbeveiliging is het controleren en onderhouden van brandblussers. Als dit niet regelmatig gebeurt, kunnen ze bijvoorbeeld over datum raken of niet meer goed werken. In het ergste geval kunt u de brandblusser dan niet gebruiken in geval van nood. Om de vreselijke gevolgen daarvan te voorkomen, bent u wettelijk verplicht om de brandblussers in uw pand regelmatig te laten keuren. We delen graag een aantal tips hoe u deze draagbare blusmiddelen het beste onderhoudt:

  • Poederblussers
  • CO2 blussers
  • Schuimblussers en watermistblussers

Doe zelf een maandelijkse brandblusser controle

Gebreken aan een brandblusser kunt u soms met het blote oog zien. We raden daarom aan om uw blussers iedere maand even kort te controleren. Daarnaast bent u verplicht om minimaal één keer per jaar uw brandblusser professioneel te laten keuren en onderhouden. De rest van het jaar kunt u aan de hand van deze belangrijke vragen zelf een brandblusser controleren:

  • Is er schade aan uw brandblusser of het handvat?
  • Wijst de manometer op de blusser naar groen?
  • Voelt de blusser nog vol?
  • Staat de brandblusser in het zicht, maar niet in de weg?
  • Zitten alle gele stickers er nog op?

Let op: deze maandelijkse keuring is extra en telt niet als officiële keuring.

Minimaal één keer per jaar uw brandblusser laten keuren

De NEN-2559 is een onderhoudsregel die als doel heeft dat draagbare blusmiddelen altijd in de beste staat zijn. U bent verplicht om eens per jaar een grondige controle door een erkende REOB/ODB-onderhoudsmonteur te laten uitvoeren. Laat het onderhoud aan uw brandmeldinstallatie over aan A+ Beveiliging. De monteur komt langs op locatie en doet eerst een visuele inspectie. Vervolgens controleert hij de verzegeling, de houdbaarheidsdatum en de druk van de manometer. Daarna voert hij eventueel onderhoudswerkzaamheden uit en brengt hij een nieuw onderhoudsetiket aan. Op dit etiket ziet u wanneer er voor het laatst onderhoud is gepleegd aan de brandblusser. Tip: plan direct een dag in uw agenda voor volgend jaar, zodat u de controles niet vergeet.

Wanneer een brandblusser vervangen?

Wees zeker van een veilige werkomgeving en laat uw brandblussers grondig controleren. Bij iedere controle door een REOB-gecertificeerde monteur wordt de levensduur van de blusser gecheckt. Van een schuimblusser dient u de vulling na 5 jaar volledig te vervangen. Na 10 jaar vindt er groot onderhoud plaats, waarbij onderdelen en de vulling weer vernieuwd worden. Een CO2 blusser dient na 10 jaar te worden geijkt. Na 15 jaar vindt dit grote onderhoud weer plaats en na 20 jaar moet u de brandblussers vervangen door nieuwe. U mag ze dan niet meer gebruiken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is onze missie om onze lezers te inspireren aangaande het inrichten van moderne binnenruimtes. Zakelijke en residentiële panden hebben veel baat bij een moderne inrichting.

Contactgegevens

Via info @ ava-bv.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden