Ava-BV

Wat is een VCA basis en waar heb je het voor nodig?

Geplaatst op

In veel branches kan werken erg gevaarlijk zijn, denk bijvoorbeeld aan de bouw. Men doet er natuurlijk alles aan om dit zo veilig mogelijk te maken. Dit wordt gedaan door kleine dingen, zoals veiligheidshesjes en een helm, maar er worden ook wat grotere maatregelen getrokken om dit werk veilig te maken. Een voorbeeld hiervan is VCA basis. Je zult nu vast niet meteen weten wat dit is, dat is erg logisch. Hieronder kun je lezen wat een VCA basis precies is en waar je hebt voor nodig hebt.

Wat is VCA basis?

VCA basis is een certificaat waarmee je kunt aantonen dat je veilig kunt werken. Veel opdrachtgevers vragen om een VCA basis. Zo weten zij zeker dat je in staat bent om veilig te werken. Volg je de VCA basis cursus, dan leer je vooral hoe je verantwoord kunt werken met de betrekking tot je eigen veiligheid en die van je collega’s. Daarom is dit certificaat vooral bedoeld voor uitvoerders. Mensen met een leidinggevende rol, kunnen voor VCA vol kiezen. Daarbij leer je om gevaren op de werkvloer te herkennen en hoe je het best kunt handelen in deze situaties. Wanneer je geen leidinggevende rol hebt, dan is de VCA basis voldoende. Je zou achteraf altijd nog een cursus kunnen volgen om je VCA vol te behalen.

Hoe haal je je VCA basis?

Net zoals het bij de meeste diploma’s werkt, moet je ook voor het behalen van je VCA basis een examen afleggen; het VCA basis examen. In principe kun je het vergelijken met je theorie examen van je rijbewijs. Je dient hier zelfstandig voor te studeren, maar je kunt hiervoor wel verschillende hulpmiddelen aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld het boek kopen om uit te leren, of kun je een cursus volgen om alle informatie in je op te nemen. De kosten van een VCA basis bedragen rond de €75. Mocht je ook een cursus erbij willen, dan lopen de kosten vaak op tot ongeveer €195. Wanneer je dan je VCA basis hebt behaald, geldt een geldigheidsduur van 10 jaar. Dit betekent dat je na 10 jaar dit diploma opnieuw moet halen, mocht je het dan natuurlijk nog steeds nodig hebben.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is onze missie om onze lezers te inspireren aangaande het inrichten van moderne binnenruimtes. Zakelijke en residentiële panden hebben veel baat bij een moderne inrichting.

Contactgegevens

Via info @ ava-bv.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden